Marcel Van Hooijdonk zet zichzelf in voor onderzoek naar kanker.

Marcel Van Hooijdonk
van totaal € 150 (10%)

Iedere patiënt met kanker een persoonlijke behandeling geven. Waarbij gezorgd wordt dat de nadelige gevolgen van de behandeling, zoals misselijkheid, uitval van functies en haarverlies minimaal zijn. Dat is waar De Langste Vlecht zichzelf voor inzet. Ook Marcel Van Hooijdonk wil dat het kostbare onderzoek naar kanker door kan gaan. Daarom steunt hij deze actie. Doneert u ook?

Bekijk alle
24-10-2017 | 12:25 Ik steun met je mee Marcel! Kijk ook eens op deze actie https://actie.hartstichting.nl/marcelvanhooijdonk
23-10-2017 | 09:49
Bekijk alle

Doorbraak kinderkanker

26-10-2017 | 10:23 29 juni 2015   Kinderen met neuroblastoom hebben geen hoge overlevingskans. Er is een nieuwe doorbraak in de behandeling van deze kankersoort. Helaas is deze nieuwe doorbraak te laat voor de kinderen die nu ziek zijn. Maar de onderzoekers zijn optimistisch voor de toekomst. Het zijn vooral kleine kinderen waarbij neuroblastoom voorkomt. De meest agressieve vorm wordt door slecht 30% overleeft. Deze agressieve vorm van neuroblastoom kanker staat op nummer 2 van overlijden bij kinderen met kanker. Aan leukemie sterven nog steeds de meesten kinderen. Dit is omdat neuroblastoom kanker minder vaak voorkomt, want de prognose is veel slechter. Er wordt veel onderzoek gedaan naar neuroblastoomkanker. Er is ook een uitgebreide behandeling waarbij stamceltransplantatie, immuuntherapie en chemotherapie gebruikt wordt om de ziekte te bestrijden. Des ondanks keert bij vele kinderen de tumor na de behandeling toch terug. De tumor is dan lastiger te behandelen omdat de patiëntjes verzwakt zijn van eerdere behandeling. In meeste gevallen komen de kinderen hieraan te overlijden.  Na de tweede terugkeer van de tumor werden de kinderen opgeven, omdat het niet goed zou zijn om de kinderen nog meer lastig te  vallen met onderzoeken. Maar wat als je de terugkerende tumor toch onderzoekt? En de verschillen ziet met de eerste tumor. Er werden 23 kinderen gevonden waarbij de ouders toch mee wilden werken aan een onderzoek. Het DNA werd in kaart gebracht van de eerste en tweede tumor. Er werden veel DNA afwijkingen gevonden in de tumoren, maar er viel er een op. In tweederde van de tumoren die na de behandeling terugkwamen, kwam diezelfde afwijking voor. Dit bleek niet alles te zijn wat de onderzoekers ontdekte, want het MEK-gen viel ook op. Er is voor volwassenen een medicijn wat het MEK-gen kan afremmen. Het medicijn werd op de terugkerende tumor van de zieke kinderen getest en dat leek te werken. Het duurt nog een lange tijd voor dat dit medicijn officieel kan worden gebruikt in de ziekenhuizen. Er moeten nog een hoop onderzoeken en testen gedaan worden, en dan is een heel proces.
Lees meer